siltumsuknu pixelis
lv

Kondicionieris vai siltumsūknis? Kā izvēlēties un atšķirt?

Kondicionieris vai siltumsūknis? Kā izvēlēties un atšķirt?

Kondicionieris vai siltumsūknis?

Jau daudzus gadus Latvijā ir pieejami kondicionieri, kas ir spējīgi darboties reversā režīmā, un tādā veidā sildīt telpu. Tajā pašā laikā tirgū ir parādījies jauns preču segments: siltumsūknis Gaiss- Gaiss, jeb kā daži to dēvē: siltumpumpis. Tas vizuāli ir ļoti līdzīgs, var teikt pat vienāds ar kondicionieri. Kā man kā lietotājam atšķirt, kurš ir kurš, un kas tieši  man ir nepieciešams un piemērots?

Neskatoties uz vizuālo līdzību, šīs iekārtas ir diezgan atšķirīgas un atšķirība slēpjas daudzos, vairāk vai mazāk redzamos, konstruktīvos sīkumos. Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem un nepaliktu bez apsildes laikā, kad tā visvairāk ir nepieciešama, aicinām izvēlēties iekārtas atbilstoši prognozētajai vajadzībai. Vajadzētu izvairīties ekspluatēt iekārtas apstākļos, kuriem tās nav paredzētas.

Darba diapazons

Pirmais un būtiskākais ir āra temperatūru darba diapazons. Daudzi Latvijā uzstādītie gaisa kondicionētāji pieskaitāmi iepriekšējās paaudzes iekārtām (ON/OFF),  kas saskaņā ar ražotāja datiem, apsildes režīmā spēj garantēti darboties tikai līdz temperatūrai  -5 oC vai -10 oC.

Siltumsūkņi tiek izstrādāti, lai garantēti spētu darboties arī zemās temperatūrās, kā piemēram -25oC un zemāk. Siltumsūknī būs iestrādāti daudzi mehāniski un elektroniski uzlabojumi, kas ļaus tam darboties arī Ziemeļu klimata joslā, bez apsalšanas un bojājumiem.

Enerģijas patēriņš- efektivitāte.

Abām šīm iekārtām darbojoties siltuma režīmā laiku pa laikam nepieciešama arējā bloka atkausēšanās. Kondicionieris, atkausēšanos veic konstantos laikos, neatkarīgi, vai tam ir vai nav apsalis iztvaikotājs. Tas notiek biežāk un ilgāk par Inverter tipa siltumsūkņa atkausēšanos, tādā veidā nelietderīgi tiek patērēts lielāks enerģijas daudzums, tai pat laikā, sniedzot mazāku lietderīgā siltuma daudzumu. Lai kondicionieris, bez salūšanas riskiem, spētu darboties pie negatīvām āra gaisa temperatūrām, tas jāaprīko ar papildus kompresora un pamatnes sildkabeļiem. Papildus katrs no tiem patērē elektroenerģiju ap 10 EUR mēnesī.

Siltumsūkņa kompresors uzsāk darbību maigi, un darbojas bez apstāšanās. Iekārta atkausējas tikai tad, kad tas tiešām jau ir nepieciešams.  Daikin siltumsūkņiem FTXLS/RXLS pamatnes sildītājs nav nepieciešams, bet citiem siltumsūkņiem iekārta to ieslēdz vai izslēdz elektroniski, tikai uz atkausēšanās cikla laiku.

Konstruktīvās atšķirības

Kondicionieris pamatā ir paredzēts dzesēšanai un, ja sildīšanai – tad Eiropas vidējā klimata joslā, līdz ar to tā siltumapmaiņas laukums gan ārējā, gan iekštelpu agregātā ir mazāks. Mūsu mitrajā un mainīgajā klimatā kondicioniera āra bloks ātri apsalst un nespēj novadīt kondensātu. Bieži tas nemaz nespēj atkausēties un apledo līdz pilnīgi apstājas.

Siltumsūkņa āra un iekštelpu bloki ir lielāki, nekā līdzīgas jaudas kondicionieru agregāti. Vietās, kur var veidoties apsalums, ir ievērotas attiecīgas atkāpes vai citi konstruktīvi risinājumi kondensāta novadīšanai, lai tas nenovestu pie neatgriezeniskiem iekārtas bojājumiem.  Labākajiem ražotājiem iekārtas ir reāli ilgstoši testētas laboratorijās pie kritiski zemām temperatūrām un paaugstināta mitruma apstākļos.

Vadība

Jau iepriekš aprakstījām, ka kondicioniera vadība ir vienkāršota un nav paredzēta pilnvērtīgai atkausēšanās ciklu kontrolei, kā arī nesatur daudzas aizsargfunkcijas, kas nepieciešamas iekārtas pilnvērtīgai darbībai ziemā.

Siltumsūknis satur vairāk elektronikas, kas vada iekārtu un neļauj to ekspluatēt neatbilstošos apstākļos, kā arī ekspluatēt bojātu iekārtu. Iekārtas pašdiagnostika nosaka neatbilstības vai bojājumus un tādā veidā ļauj jums izvairīties no papildus tēriņiem, tās labošanai vai novest to līdz neatgriezeniskiem bojājumiem. Siltumsūknim piemīt vairākas papildus funkcijas, kas ļauj telpās uzturēt, pilna komforta temperatūru vai pretaizsalšanas temperatūru. Tādā veidā var uzturēt zemāku temperatūru telpās, kas patstāvīgi netiek apdzīvotas.

Iekārta tiek iegādāta un kalpos Jums vairākus gadus, un pat gadu desmitus, tāpēc izvēloties iekārtas pievērst pastiprinātu uzmanību ražotāja zīmolam un tā atpazīstamībai. Iegādājoties nepazīstamu zīmolu iekārtas ir risks, ka vajadzības gadījumā nebūs pie kā vērsties un rezerves daļas tām nebūs pieejamas.

Lai atvieglotu Jūsu izvēli, Eiropā, līdzīgi kā sadzīves tehnika, visas apkures iekārtas tiek klasificētas un marķētas saskaņā ar to energoefektivitātes klasi, jo augstāka klase, jo lietderīgāk un ekonomiskāk iekārta darbosies. Vadošo ražotāju Gaiss- Gaiss siltumsūkņi Centrāleiropas klimata zonai saturēs A+++ marķējumu. Šos parametrus ir vēlams pārbaudīt starptautiskos avotos, jo mazpazīstamu zīmolu iekārtām bieži vien tehniskie parametri tiek ‘’piepušķoti’’ kā arī mainīti darba diapazoni un jaudas.

Modernākos izstrādājumus noteikti būs iespēja pieslēgt/ vadīt attālināti ar WiFi tīkla palīdzību. Iegādājoties šādu izstrādājumu patērētājs var būt drošs, ka tajā ir izmantota jaunākā pieejamā tehnoloģija.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Siltumsūknis Midea Breezeless MSFAAU-12HRFN8-QRD6GW / MOB01-12HFN8-QRD6GW
Author Rating
51star1star1star1star1star
Product Name
Siltumsūknis
Price
EUR 931.70
Product Availability
Available in Stock
Bezmaksas uzstādīšana

1. Akcija spēkā līdz 1.12.2022. vai kamēr akcijas prece ir pieejama noliktavā.

2. Akcijā piedalās tikkai konkrētās akcijas iekārtas, iekārtu skaits ierobežots.

3. Akcijas ietvaros tiek piemerota bezmaksas montāža darbiem un montāžas materiāliem, kas sevī ietver, trases garumu līdz 3 metriem (montāžas materiālu komplets, freona caurules, kondensāta izvade paštecē, āra bloka stiprināšanas kronšteins, elektro materiāli, komunikācija, dekoratīvie elementi, mehānismi), transporta izdevumus Rīgā un Jūrmalā.

4. Montāža, kuras veikšanai nav nepieciešama tehnika darbam agstumā un kuras veikšanai nav nepieciešams tehniskais urbums monolītā, akmenī, stiklā vai kādā citā augstas cietības materiālā.